2017. május 26., péntek

Bookception

Nem tudom más molyok hogy vannak vele, de én imádom amikor egy könyvben megemlítenek egy másik könyvet. Annyira jó érzés látni, hogy hogy egyes művek nem csak a valóságban léteznek, hanem egy kitalált könyves világban is. Az élmény, hogy a karakter akiről olvasol ismeri azt a könyvet, amit te is ismersz vagy hallottál róla.



A közelmúltbeli olvasásaimból egy ilyen bookception C. J. Roberts Epilógusában történt. Főszereplőnk Caleb elgondolkodik azon, hogy ő Harry Potter univerzumában Harry lenne, vagy Voldemort? Mondanom se kell eszeveszettül vigyorogtam. :D Egyébként nagyon sok Harry Potteres utalással lehet mostanában találkozni, de természetesen több nem jut eszembe hirtelen. ._.

Most olvasom az Egy könyvmoly regényes élete c. könyvet Gabrielle Zevintől, aminek a főszereplője egy könyvesboltot vezet. Adja magát, hogy sok ismerős vagy éppen számomra ismeretlen mű fog benne felbukkanni, nagyon várom. Eddig egy ilyen rácsodálkozásom volt. A történetben egy idős hölgy visszavitte az ott vásárolt könyvet és reklamált, mert nem tetszett neki. A kifogása az volt, hogy a boltos olyan könyvet ajánl egy idős hölgynek, amiben a halál az elbeszélő. Na mondom magamban ez A könyvtolvaj lesz. :D Az volt. ;) Az óriási csavar azonban most jön! Ez egy egy dupla bookception, egy "bookceptionception" mert a könyvben lévő könyvben is könyvekről esik szó. :O Ez már a Mindblown kategória. Ráadásul Gollamot is említik. :)

 

Nem tudom ide számít-e, ha az író egy könyvében egy korábbi írását szerepelteti. Így van Elizaberth Gilbert Big Magic c. könyvében is, ahol egy korábbi regényét, A lélek botanikáját említi. Olvastam, imádtam. :D A Big Magicben kifejti, hogy szerinte az egyik karakter A lélek botanikájában alig lett kidolgozva és csak töltelékszereplő, a cselekmény előrehaladásának érdekében. Én meg nem birok rájönni, hogy melyik szereplő az! (Ezen kattogok azóta is)


Most így hirtelen ez a két példa ugrott be, de tudom, hogy rengeteg van még.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése