2014. szeptember 5., péntek

Naomi Novik - Temeraire sorozat


 Naomi Novik Temeraire sorozatát szerintem (sajnos) nem sokan ismerik. Nem lett népszerű, mint az Éhezők viadala, vagy a Beavatott. Én mégis azt mondom, megérdemel egy terjedelmesebb posztot ez a sorozat, mert egyszerűen fantasztikus. :)





Magyarul négy kötet jelent meg az Agave kiadónál:
Őfelsége sárkánya
A jádeköves trón
Puskapor és sárkányvér
Elefántcsont birodalom

Nálunk (még) meg nem jelent kötetek:
Victory of Eagles
Tongues of Serpents
Crucible of Gold
Blood of Tyrants
Valamint egy kötet ami tartalmazza az első három könyvet: In His Majesty's Service

A történetről röviden:
Éteri
A Napóleoni háborúk idején elég puskaporos volt a hangulat Európában. Főhősünk William Laurence kapitány a Kevély nevű hajón szolgál, és legénységének segítségével elfoglal egy francia fregattot. Az alapos átvizsgálás után találnak a raktérben egy különös sárkánytojást. Ez a felfedezés nem csak Laurence életére lesz nagy hatással, hanem a háború kimenetelét is megváltoztathatja... A tojásból egy ébenfekete sárkány kel ki, aki a kapitányt választja társának, és a Temeraire nevet kapja. Innentől kezdve elválaszthatatlan társak lesznek, Laurence otthagyja a Haditengerészetet, lemond kapitányi rangjáról és Temeraire-el együtt beállnak a Repülő Hadtest szolgálatába, Anglia védelme érdekében. Skóciába küldik őket kiképzésre, ahol más sárkányokat és reptetőket is megismernek. A kiképzésük után pedig az időközben hatalmasra növő Temeraire immáron bevethető lett a francia sárkányok ellen...

Ennyi lenne az első könyv rövid története, picit ugyan spoileres lett, de egy ilyen nagy sorozat elején ezekre lehet számítani . :)

Szóval, a Repülő Hadtest...
Angliában, Franciaországban, és a világ szinte összes pontján sárkányok élnek. Tenyésztik őket, kultúránként eltérően tartják, gondozzák őket. Valahol családtagként tekintenek rájuk, valahol az igásló szintjén kezelik, állatként bánnak velük. Angliában inkább az utóbbi érvényesül a köztudatban, de csak a Repülő hadtestnél állomásozó katonák és dolgozók tudják, hogy a sárkányok intelligens érző lények, akiknek szeretetre van szükségük.
A sárkányokat a hadtestben méretük és egyéb tulajdonságaik alapján különítik el. A számos sárkányfajt az alábbiak szerint kategorizálják:
Könnyűsúlyúak
Középtermetűek, középsúlyúak
Nehézsúlyúak
(Nagyágyúk: Személyes kategória) :D


http://www.mrrl.org/read/wp-content/uploads/2014/08/british_corp_dragons_by_seabubbles-d368xen.jpg
Katt a képre
A könnyűsúlyúakat futár és postai szolgálatra alkalmazzák, mivel igen gyorsan képesek nagy távolságokat megtenni, de harcban gyakorlatilag alkalmazhatatlanok. 
A középtermetűek már csatában bevethetők, de csak nagyobb csoportban hatékonyak, esetleg taktikai céllal alkalmazzák őket.
A nehézsúlyúak, a hadtest legértékesebb sárkányai. Óriási ütőerővel rendelkeznek, a puszta méreteikből eredő erejük miatt. Az alakulatok élén repülnek, és az egész repülési technikát és a taktikákat az ő adottságaikra igazítják.
Nagyágyúk szerintem azok a nehézsúlyúak, akik ezeken a tulajdonságaikon túl, valami plusszra is képesek. Ilyenek a Hosszúszárnyúak, a Kazilikok és az Éteri sárkányok.
A Hosszúszárnyú faj nevét az aránytalanul hosszú szárnyairól kapta (ki hitte volna) azonban képesek savat köpni, ami mindenen átrágja magát. Hangsúlyoznám, mindenen...
A Kazilikok képesek tűzokádásra, nem kell részleteznem az előnyüket.
Az Éteri sárkányok pedig képesek az ún. Isteni szélre, ami egy óriási nagy ordítás lényegében, de ezzel komplett hajókat és épületeket lehet megsemmisíteni.

Legénység és hám
A sárkányok legénységgel rendelkeznek. A "kapitány" más néven a reptető, a sárkány gazdája, csak az ő utasítását hajtja végre a sárkány, ő ül a lény nyakának tövében. A legénység többi részét két alakulat képzi, a földi legénység, és a "légi legénység" ez így nincs leírva konkrétan, de igazából így kell elképzelni. A földi legénység végzi a sárkány etetését, tisztítását, hámjának tisztán tartását, esetleg javítását. A "légi legénység" pedig aki a sárkánnyal tart a csatában, vagy bármilyen alakulatrepülés közben. Ezek a szerepek állandók, csak úgy akár egy hadihajón. Van első és másodtiszt, jelzőtiszt, lövészek, sárkányorvos, kadétok, zászlósok...stb. Két részre lehet osztani a legénység ezen formáját a sárkányon, az egyik az ún. Ülők, a másik a Csüngők. Ezt szó szerint kell érteni, az ülők a sárkány hátán ülnek, a csüngők, meg az állat hasa alatt kifeszített hashálóban. Itt van továbbá a rakomány is. A sárkány harci hámja kötelek, szíjak, hálók és csatok erdeje, ezek segítségével képesek a szintén hámmal rendelkező legénység tagjai repülés közben közlekedni a sárkányos, illetve harcolni.

A négy kötet alatt hőseink bejárják szinte az egész világot. Míg az első részben csak Britanniában tartózkodnak, a második részben eljutnak hajón Kínába, a harmadik részben Törökországba, Poroszországba, Ausztiába. A negyedik részben pedig az afrikai kontinens egy részét járják be. A sorozatban nagy hangsúly van a kulturális különbségeken. Míg Angliában, Franciaországban (kezdetben), és Poroszországban a sárkányokat csak a katonai szolgálat miatt tenyésztik, addig Kínában teljesen máshogy közelítik meg a dolgot. Nem spoilerezek, ha kedvet kaptatok a sorozathoz, olvassátok el, és többek között megtudjátok, hogy miért kell ennyit utazniuk hőseinknek, miért vannak női tagjai is a Repülő hadtestnek, egy sárkány lehet-e értelmiségi, valamint játszhat-e két nehézsúlyú sárkány pulikutyát. Továbbá lehet-e egy zsarnok jó uralkodó, és a Demokrácia hátulütői, ha rossz emberek ülnek fontos helyeken.

Nagyon izgalmas, pörgős fantasy valós helyszinekkel történelmi eseményekkel és történelmi szereplőkkel (Napóleon, Nelson admirális).

Kedvenc szereplőm: Laurence, Temeraire, Granby, Jane Roland, Harcourt
Borító: 5/5 Imádom mind a négy könyv borítóját!
Kinek ajánlanám: Minden fantasy szerető embernek, aki szereti a történelmet, vagy fordítva, fiúnak, lánynak, apukának, nagymamának, mindenkinek! :)

Egy utolsó észrevétel: Ebből miért nem készített még senki filmet!?

Ez a könyvsorozat Öt sárkányt kap tőlem az ötből!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése