2014. október 6., hétfő

Rebecca Skloot - Henrietta Lacks örök élete

Mindig is természettudományos beállítottságú voltam, és imádom az érdekességeket, no meg a romantikát.
Az első halhatatlan sejtek...? Rákos sejtek a tudomány fellendítésében...? Egy hányatott sorsú, szegény nő élete...? Halhatatlan sejtek...? Egy család teljes kisemmizése...? Egy nő, akinek a nevét mindenkinek ismernie kéne, mert többet tett a tudományért a tudta nélkül, mint bárki más...?
HALHATATLAN SEJTEK...? Szóval el kellett olvasnom. :)









Már a címe is nagyon figyelemfelkeltő, és gyönyörű szerintem. :)
Henrietta Lacks örök élete...
Ki ez a nő, és miért van örök élete, miért?? Most kiderül.
A könyv igaz történet alapján készült, illetve a könyv írása is görgette az eseményeket, olvasása közben a múltból a jelenbe kerülünk. Na de miről szól?
1951-ben Baltimoreban egy fiatal afroamerikai hölgy elment a helyi kórházba rákszűrést végeztetni.
A vizsgálat eredménye pozitív, Henriettának méhnyakrákja van. Megkezdték az ilyenkor szokott sugárkezelést, ám a rákja előrehaladott állapotban volt, nem sok esélye volt a túlélésre. Az első vizsgálat során, Henrietta tudta és beleegyezése nélkül mintát vettek a tumorból, és laborba küldték tenyésztésre. Ez akkoriban merőben új eljárás volt, hiszen még soha egyetlen egy sejtet sem sikerült mesterséges körülmények között tenyészteni/életben tartani huzamosabb ideig. Rutinszerűen fogott hozzá a labor asszisztense a tenyésztésnek, meg volt róla győződve, hogy ugyanúgy elpusztulnak ezek a sejtek is, mint az összes többi. Nem így történt. :) Henrietta sejtjei iszonyatos tempóban osztódtak a tápoldatot tartalmazó kémcsőben.
A laborvezető orvos George Gey, a tenyésztett sejteket, és a tenyésztési eljárás módját elküldte számos kollégájának az ország több kórházába, így a sejteket már több kutató tudta vizsgálni. Óriási felfedezések születtek. Henrietta sejtjei alapján ismerjük a sejtek osztódási mechanizmusát, feltérképezték a rákkeltő és rákot elfojtó géneket, segítségével állítottak elő a herpesz, az influenza és a vérzékenység ellen hatóanyagot. Felhasználták őket a laktózérzékenység, a nemi úton terjedő betegségek, a vakbélgyulladás, a hosszú élet, a szúnyogok párzása, a csatornamunkásokat érő egészségi ártalmak... vizsgálatára. Ma már szinte nincs labor, ahol ne lennének lefagyasztott készletek Henrietta sejtjeiből. Az orvosok, kutatók pedig csak így emlegetik: HeLa

Mindeközben Henrietta meghalt a méhnyakrákja szövődményei következtében, öt gyermekét és férjét hagyva maga után. A család semmit sem tud a levett mintáról, az élő sejtvonalról, és hogy pénzért hozzá lehet jutni a szerettük sejtjeihez. Több cég és vállalat arra építette a karrierjét, hogy élő emberi sejteket (csúnya szóval) árusítanak a kutatók számára, és ezeket ki is szállítják a megadott helyre. A hozzátartozók ezekből az összegekből semmit nem kaptak soha.

Az Írónő felkereste Henrietta lányát Deborah-t. Az ő, és a városlakók segítségével írta meg Henrietta életrajzát, az orvosi papírokból pedig kiderült Henrietta életének utolsó néhány hetének története. Nyomon követhetjük továbbá a könyv végéig Henrietta gyermekeinek, és unokáinak történetét is.
A könyv három nagy részre van bontva:
ÉLET
HALÁL
HALHATATLANSÁG

Az Életben, Henrietta életéből ismerünk meg fejezeteket, a gyermekkoráról, a felnőtt életéről, és a halála előtti hetekről. A Halálban közvetlenül a halála utáni történéseket ismerjük meg, mint a család, mind az orvostudomány szemszögéből. A Halhatatlanságban pedig a jelenkorban járunk, az írónő együtt nyomoz Deborah-val, illetve együtt küzdenek, hogy a világ megismerje Henrietta nevét, és történetét. A könyv utolsó fejezeteiben az írónő taglalja a múltbéli orvosi etikai szokásokat és törvényeket, és ezek változásait napjainkig.

Nekem nagyon nagyon tetszett, hogy ez a könyv ennyi mindenről szól. Természettudomány, orvostudomány, tudománytörténet, életrajz, dráma, etikai kérdések... Tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek, akit érdekelnek az ilyesfajta témájú igaz történetek.

Ami talán negatívum volt, az Deborah személyisége. Nekem nem tetszett, nem éreztem át a gyötrelmeit, habár érthető indokok alapján cselekedett úgy ahogy. De valahogy nekem nem lett szimpatikus. Ez nem a könyv hibája, egy igaz történetnél nincs helye a karakterek átformálásának. :)
Másik negatívum, hogy helyenként eléggé vontatott a történet, ami unalmassá tette azokat a részeket, és a jogi hercehurca sem annyira izgalmas. Ráadásul a halhatatlan sejtek igazából nem halhatatlanok mivel elpusztulnak, a gyors szaporodás miatt nevezik halhatatlannak. Persze, ezt lehetett gondolni, de na. Még így is izgalmas a történet. :)

Kedvenc szereplőm: Nehéz kedvenc szereplőt választani egy ilyen könyvben, de azt hiszem Rebecca, az írónő.
Borító: 5/5 imádom. :)
Kinek ajánlanám: Mindenkinek aki szereti a komolyabb könyveket, és az ilyen sokrétű "információhalmazt".

Ez a könyv Négy kémcsövet kap tőlem az ötből.


 

Kiadó: Park Könyvkiadó
Kiadás éve: 2012.
Oldalszám: 408 p.
Fogyasztói ár: 2900 Ft


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése