2014. június 16., hétfő

Rachel Hartman - Seraphina



Fülszöveg:
Képes egyetlen lány egyesíteni két világot?
A négy évtizednyi béke alig-alig enyhítette a goreddi királyságban élő emberek és sárkányok közötti bizalmatlanságot. Bár a magukat emberi alakba préselő sárkányok racionális agyukkal tudósokként és tanárokként hajtanak hasznot az egyetemeknek, nem lehetnek teljes értékű polgárai a királyságnak – kivéve akkor, ha eltitkolják sárkány mivoltukat… Ahogy közeledik a két faj közötti egyezmény évfordulója, melyre a sárkányok legfőbb vezetője is ellátogat Goreddbe, a feszültség tovább fokozódik.
A tizenhat éves Seraphina Dombegh okkal tart mindkét oldaltól. A rendkívüli tehetségű muzsikuslány épp akkor szegődik el az udvarba, amikor a királyi család egyik tagját gyanúsan a sárkányokra valló módszerrel megölik. A Királynő Őrségének kapitánya, a veszélyesen éles szemű Lucian Kiggs társaként bevonja a nyomozásba Seraphinát. Miközben nekilátnak a béke lerombolására irányuló aljas összeesküvés leleplezésének, Seraphina azért küzd, hogy megóvja gyermekkora óta hordozott titkát – amely olyan szörnyű, hogy felfedése az életébe kerülhetne.


Véleményem: Nagyon szeretem a sárkányokat. Gyerekkorom óta minden érdekel amiben sárkányok vannak. Ebből kifolyólag minden könyvet elolvasok, ami sárkányokkal foglalkozik. :) Seraphina története is tetszett, de valahogy hiányzott belőle valami. Itt a sárkányok békét kötöttek az emberekkel (nem is ez a gond), és emberbőrbe bújva élnek közöttük (még ez sem lenne gond). Ez a koncepció nagyon tetszik, és működik is, hiszen a két faj együtt élése miatt, sokféleképpen lehet a történetszálakat gubancolni. :) Ami engem zavar az az, hogy a sárkányok saját alakjukban csak nagyon kevés alkalommal jelennek meg. Az áruló sárkány Imlann, ugyan sokszor mutatkozik a természetes alakjában, de ez számomra kevés volt.
Az írónő által teremtett világ tökéletesen passzol ehhez a koncepcióhoz. Megteremti a feszültséget a két faj között: az emberekben még él a sárkányoktól való félelem, a sárkányok alsóbbrendű fajnak tekintik az embereket. Legalább is ezt gondolják egymásról! A béke ellenére a felszín alatt bugyog a az ellenszenv. A legnagyobb gond a kommunikáció hiánya. Szinte sosem állnak le beszélgetni az emberek a sárkányokkal, és fordítva. Pedig az emberek rengeteg dolgot megtanulhatnának a racionális hüllőktől, a sárkányok pedig megismerkedhetnének a művészetekkel és az érzelmekkel.
A városon belül is nagyjából elszeparáltan élnek. A Királyi udvarban, bálok, hatalmas mulatságok és csillogás uralkodik, ahol megjelenik ugyan 1-1 sárkány, főleg a vezetőjük megérkezése után, de csak üldögélnek, vagy álldogálnak a sarokban. :) Ugyanakkor a város sötétebb sikátoraiban titkos találkozókon, gyanús alakok ülnek össze, sárkányok tanítják az ilyen helyeken a tudásra szomjazó emberdiákokat, persze a városlakók és az Udvar tudta nélkül.
Ehhez a két fajhoz tartozik Seraphina, aki mindkét félt tökéletesen megérti, minkét fajhoz tartozik, és még is kívülállónak érzi magát. A karaktere nagyon szerethető. :) Kicsit tartózkodó, de alapvetően kedves lány, aki minden helyzetben feltalálja magát. Nem szeretne a figyelem középpontjába kerülni, de valahogy még is összejön Neki. :D A tanítóját Ormát is szerettem, még a túlságosan racionális és karót nyelt stílusával együtt is. Ő is sárkány, szóval nem is viselkedhetne másként, de nekem tetszett. A könyv vége felé viszont az ő szíve is megdobban. :)
A legellenszenvesebb szereplő Glisselda hercegnő volt. Az a tipikus tündibündi, harsány, habos-babos hercegnőcske... Később óriási hibának tűnt, hogy így gondoltam. A történet végére sikerült őt is a szívembe zárni. A tündibündisége mögött nagyon melegszívű, bátor, és okos lány lakozik, aki anyatigrisként védi a tőle idősebb Seraphinát. :)
A szerelmi szál (mert ilyen is van benne) kicsit egyoldalúra sikerült. Tudom, reménytelen szerelem, titokban kell tartani stb. De a végkifejlet ismeretében, a másik fél is adhatott volna néhány biztató jelet. :)
A cselekmény néhol belassul picit, de fordulatos és tele van váratlan dolgokkal. Főleg a legutolsó csavar lepett meg. Őszintén szólva röhejes volt egy picit, de tetszett. :D

Kedvenc szereplőm: Seraphina, Kiggs, Orma
Borító: 5/5
Kinek ajánlanám: Felnőtt fejjel olvasva igazából bárkinek tudom ajánlani. Nyilván nem az én korosztályom a célközönség. De a 14-18 éves korosztálytól kezdve, a gyermeklelkű felnőttekig
 bárkinek ajánlom. :)

Ez a könyv Négy Sárkányt kapott tőlem, az ötből.


   

  


Kiadó: Scolar
Kiadás éve:
2013.
Oldalszám: 440 p.
Fogyasztói ár: 3750 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése