2014. július 31., csütörtök

Lauren DeStefano - Hervadás (Vegyészkert-trilógia 1.)



Fülszöveg:
Akarnád pontosan tudni, mikor fogsz meghalni? Egy balul sikerült tudományos kísérlet miatt a világot élő időzített bombák népesítik be: a férfiak csak huszonöt, a nők pedig csupán húsz évig élnek. Genetikusok keresik az ellenszert, hogy az emberi faj újra erőre kapjon. Mindeközben a világon eluralkodik a szegénység és a bűnözés, gyerekek milliói maradnak árván, serdülő lányokat rabolnak és adnak el, hogy többnejű házasságban utódokat szüljenek. A tizenhat éves Rhine-nak már csak négy éve van hátra, amikor ő is erre a sorsa jut. Noha a kiváltságosok jómódú világába csöppen, és férje, Linden őszintén szereti, egyre csak a szökés jár a fejében. A varázslatos gazdagság közepette Rhine lassan ráébred, hogy a csillogó látszat mögött a valóság ridegebb, mint hitte volna. Miközben a génvírus miatt egyre fenyegetőbben közeledik Linden éveinek vége, Rhine bizalmas barátra talál, akinek segítségével talán esélye lehet a menekülésre. De vajon a káoszba süllyedő világban csakugyan lehetséges a szabadság?


Véleményem: 
(apróbb spoilereket tartalmaz!)
 Még csak mostanában ismerkedek a disztópiákkal, ez pedig kifejezetten tetszett. :) A cselekménye kicsit lassú, vontatott, sok benne az elmélkedő gondolat. De semmiféleképpen sem unalmas! A történet ütemezése és az egész regény sodrása engem a tenger hullámzására emlékeztet. Sokszor vissza-vissza tér ugyanazokhoz a gondolatokhoz, de a cselekmény mégis szép lassan halad előre. Egyedi hangulatot, atmoszférát teremt, olyan tipikus ősz hangulata van. 


A lassan zakatoló vonatot a főszereplő Rhine tölti meg élettel. Az ő makacssága, szabadság utáni
vágya és ikertestvére iránti szeretete hajtja előre a történetet, neki köszönhetjük az izgalmas jeleneteket. Sokat elmélkedik a halálról, és az elmúlásról és nagyon érdekes a kétféle színű szeme. Az egyik barna, a másik kék. "Szerelme" Lindennel elég egyedi, mivel kifejezetten gyűlöli őt, de a kijutása érdekében meg kell játszania magát, hogy szereti a férjét, így kapva nagyobb szabadságot, ami a kijutás elengedhetetlen kulcsa. Később azonban kezdi megkedvelni a férfit, rájön, hogy ő is ugyanolyan rab, mint Rhine. A gyűlölete így amolyan szánalommá csap át, és vegyes érzelmeket kezd iránta táplálni. A szolgálófiú Gabriel iránt pedig amolyan "tiniszerelem" kezd kibontakozni a lányban. Legalább is szerintem az, mivel ő az akit legelőször megkedvel a kastélyban, vele biztonságban érzi magát és megbízik benne. Naná, hogy belezúg... :)
A két másik lánytól (Jenna, Cecily) eleinte próbál távolságot tartani, nem nyílik meg előttük, hiszen végül is vetélytársak. De ahogy telnek a hetek, hónapok, sikerül Jenna a legidősebbik lány felé megnyílnia, nővéreként kezdi szeretni. A kicsi Cecily viszont teljesen elveszett ebben a hazugságra épülő világban, virtuális játékokkal játszik, a medencében hologramos halakat kerget, és jól érzi magát ott ahol van. Fogalma sincs róla, hogy az egész csak illúzió, tökéletesen elégedett és nem érti, hogy a másik két lány miért közösíti ki őt. Kb. az egész regény alatt olyan megnyilvánulásai vannak, hogy legszívesebben hozzávágtam volna valamit, de a könyv végén végre kezd érettebben gondolkodni, és lesz egy elég rendes húzása. :)
A társadalom szerkezetéről nem sokat tudunk meg talán annyit, hogy az Amerikán kívüli földrészeket, országokat teljesen elpusztította az enyészet, lakhatatlan területek maradtak csak. A lányokat elrabolják az utcáról, otthonaikból, hogy eladják őket, és minél több gyereket szüljenek. Valamint nagyon érdekes még, az ellenszert kereső tudósok kontra naturalisták álláspontja. A tudósok mindent elkövetnek az ellenszer megtalálásáért, a naturalisták pedig ezt akarják megakadályozni mondván, az emberiség kipusztulásra ítéltetett.
Magáról a vírusról nem sok derül ki, csak annyi, hogy véres köhögéssel és lázzal jár, gyógyszerekkel lehet kicsit lassítani a lefolyását, de a vég elkerülhetetlen. 
A végéről annyit, hogy akár tökéletes lezárás is lehetne, de sok megválaszolatlan kérdés maradt.
Ez a könyv a Vegyészkert trilógia első része, így várható a folytatás. :)

Kedvenc szereplőm: Rhine, Jenna, Gabriel
Borító: Mindenképpen 5/5, egyszerűen gyönyörű! :)
Kinek ajánlanám: Mindenképpen olyan 15 éves kortól, elég komoly téma a halál és az elmúlás, ebben a regényben pedig ezeket rendesen kivesézik. Valamint inkább lányoknak, de a téma a fiúk számára is érdekes lehet. :)

Ez a könyv Öt hervadó rózsát kap tőlem az ötből.


Kiadó: Cartaphilus
Kiadás éve: 2013.
Oldalszám: 408 p.
Fogyasztói ár: 2990 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése