2014. július 23., szerda

Néhány szó a Rukkoláról

Egy kis szösszenet a Rukkola könyvcserélő oldalról azoknak, akik esetleg még nem ismernék. Könyvmolyoknak kötelezően elolvasandó bejegyzés következik! :D


Az alapok:
A Rukkola.hu egy közösségi könyvcserélésre alkalmas netes felület. A regisztráció után az általad megunt/nem tetsző/plusz példányos...stb könyveket ide feltöltheted azzal, illetve jelzed, hogy szívesen odaadnád másnak. Ezt nevezik rukkolásnak, mivel előrukkoltál egy példánnyal. Ha valaki ezt meg szeretné szerezni, vagyis elhappolni, akkor megfelelő pont értékében ezt meg is teheti. E-mailben felveszitek egymással a kapcsolatot, hogy miként jusson el a könyv a rukkolótól, a happolóhoz. Ez lehet személyes átvétel, postai úton történő szállítás, vagy happontos leadás. A netes felületen is jelezni kell az átvétel módját, a passzolás előkészítésével. Miután megkapta a happoló a hőn áhított könyvet, a pontok a rukkolóhoz kerülnek és így már Ő is tud hasonló képpen happolni. :) Egy-egy könyv happolásához alapesetben 5 pont szükséges, és egy rukkolásért és aztán a sikeres passzolásért is 5 pont jár. Minél több könyvet tudsz elpasszolni, annál többet tudsz elhappolni!



Ennyi az egész...
                             vagy mégsem?

Bonyolítsuk a dolgokat! Az alapműködés ismertetése után, jöhetnek a csavarok!

A hőn áhított könyveket kívánságlistára teheted, így ha valaki előrukkol egy példánnyal, te erről e-mailben értesülsz, hogy minél hamarabb lecsaphass rá. A rendszerben lévő elérhető példányokat a könyv adatlapján jelzik, darab szerint. Tehát látod, hogy egy-egy könyvből, hány példány elérhető a Rukkolán.
Gondolom már kitaláltátok, ha valaki rukkol egy könyvet, az "aki kapja marja" alapon kerül az új kisgazdájához. Itt egyértelműen a gyorsaság számít...

              ...DE!!!

A stoppolás funkció bevezetése után már a pontok száma a lényeg. A "Stipi-stopi" elv szerint rárakod a mancsodat egy könyvre, így ha valaki rukkol egy példányt, már lényegtelen, hogy egy másik ember lecsap-e rá hamar vagy sem, azé lesz a könyv aki lestoppolta. Nade ez nem ingyen van ám, óóó nem bizony. A stoppolás 10 pontnál kezdődik, tehát a kezdeti 5 pontos happolás helyett, itt 10 pontot adsz minimum (!) egy könyvért. Érdemes a ritka és jó könyveket stoppolni. Persze lehet egymásra rálicitálni, ha valaki nem 10, hanem 11 pontot rak egy könyvre, akkor ő kerül a stoppolási sor elejére, így őt illeti a könyv, ha valaki elérhetővé teszi. Stoppolni egyszerre csak 5 könyvet lehet.
Kezd melegedni a helyzet... :)

Jöjjön hát a Malac! Oink-oink

A Malac a Rukkola konnektororrú sorsológépe. Mindenki, aki stoppolt könyvet rukkol, a rukkolásért járó pontjai egy részét a Malacba dobja cetli formájában. Amint a Malacba dobott cetlik mennyisége eléri a kritikus tömeget (ez akár minden fordulóban más és más is lehet), rögtön és automatikusan kisorsoljuk az előre kihirdetett nyereményt, vagy nyereményeket. A sorsoláson mindenki a bedobott cetlijeinek megfelelő eséllyel indul (minél több cetli, annál több esély). (forrás: rukkola.hu)

A malacot általában nem szeretjük, mert nagyon kicsi az esély a nyerésre, és értékes cetlik "mennek kárba". A malac kikerülésére számos trükkök vannak, pl alástoppolás.

A stoppolás funkció bevezetése után (mivel már nem feltétlenül csak 5 pontot kapott a rukkoló egy könyvért) kialakult egy versenyhelyzet, hogy ki mennyit ajánl egy könyvért. A pontban gazdag felhasználók könnyebben hozzájutottak a ritka könyvekhez, mint a pontban szegényebbek. De az a fura helyzet is előállt sok könyvnél, hogy a rukkoló nem kapott elegendő pontot egy rukkolásáért, túl kevés pont ütötte a markát egy-egy értékes könyv után.

A végső csavar: Prerukk funkció!

A Prerukk lényegében azt jelenti, hogy bejelentesz egy könyvet amit néhány nap múlva rukkolni fogsz. Így a potenciális happolók le tudják stoppolni a megfelelő számú pontokkal, és ha a rukkoló elégnek érzi a pontok számát, rukkolja a könyvet.

Dióhéjban ennyi a Rukkola működése. Természetesen rengeteg kis szabály, egyéb pontgyűjtési lehetőség, kitüntetések, események vannak még, de ha tetszett a kis ismertetőm, és szívesen lennél Te is Rukkolína vagy Rukkoléró, lépje be a rukkola.hu-ra :)

Kitettem oldalra a linket, ami állandó helyett kapott a blogomon. :)
Továbbá a színessel kijelölt szavakból írok egy Rukkola kislexikont is, ha belekavarodnál a kifejezésekbe. Ez is elérhető lesz a menüben.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése