2017. május 11., csütörtök

Elizabeth Gilbert - Big Magic (Kreatív élet félelem nélkül)


 Néhány szó a könyvről, ami segített visszatalálni a blogoláshoz.



Fülszöveg:
Az Ízek, imák, szerelmek írónőjének lelkesedése szinte tapintható és ragályos – történetei és saját tapasztalatain alapuló tanácsai olyanok, mintha a legjobb barátnőnk szólna hozzánk játékos, beszélgető stílusban. A New York Times sikerkönyveinek írónője izgalmas kulisszatitkokat árul el a regényírás folyamatáról, saját félelmeiről és kudarcairól. Legújabb írása nemcsak íróknak vagy művészi hajlammal megáldott olvasóknak szól, hanem mindenkinek, aki inspirációra és bátorításra vágyik, hogy követhesse kíváncsiságát, és végre belevághasson életkortól, nemtől függetlenül abba, amire a lelke mélyén mindig is vágyott.

Véleményem:
Mindig is szkeptikus voltam az önsegítő könyvekkel kapcsolatban, de miután elolvastam Sylvia Löhkentől A csend erejét, már bátrabban nyitottam a műfaj felé. A Big Magic sem okozott csalódást.

Ami a legjobban tetszett az Elizabeth nyíltsága, közvetlensége és az, hogy baromi őszinte. Életének történetein keresztül mesél nekünk a kreativitásról. Szerettem ezeket a sztorikat, mert annyira hétköznapiak, olyan kis egyszerűek mégis tökéletes példák. Kifejti, hogy az ihlet mennyire mulandó dolog, ha nem foglalkozol egy ötlettel az huss, továbbszáll más emberre aki talán megvalósítja azt. Bárki lehet művész. Tényleg akárki, és a művészethez nem kell tökéletesnek lennie valakinek. Nem csak a "Nagy Emberek" művészek, a hétköznapokban is születhetnek remek alkotások. Nem szabad görcsösen ragaszkodni a műhöz, tudni kell elengedni vagy átalakítani azt, ha muszáj. Ugyanakkor mégis egy bizonyos fokú makacsságot megkövetel a művészet, hiszen ez hajtja előre az embert. Ilyen és ehhez hasonló jótanácsokkal van tűzdelve a könyv.  Szerintem ezek bármilyen helyzetben hasznosíthatók legyen az írás, festés, agyagozás, színészet, gasztronómia, műugrás, tánc, szavalás, lehet az ember youtuber vagy blogger. Bármi ami az önkifejezés eszköze. Amiben megmutjuk kik vagyunk. Mindegy mit csinálunk tegyük azt élvezettel és örömittasan! Ne görcsöljünk rá, de ugyanakkor makacs elszántsággal haladjunk előre. Nem megy ma az írás? Vagy odaégett az új recept alapján készülő süti? Kit érdekel, ne add fel holnap jobban fog menni. "Hagyd abba a nyafogást és menj vissza dolgozni!" Nem az a fontos, hogy elismert legyél, vagy népszerű. Az a fontos, hogy kiéld a benned lévő kreativitást.

Egy igazi felszabadító sóhajtás ez a mű, ami egy energiabombán csücsül. Érdekes elképzelés de én így érzem. :D Szerintem ilyen egy jó önsegítő könyv. Nem csak elmondja mit kéne tenned, hanem a gondolkodás módját ülteti a fejedbe. Ami alapján tovább tudod gondolni a dolgokat a saját stílusodban.  Vagy valami ilyesmi. :D

Ez a könyv öt mágikus szikrát kap tőlem az ötből.
           

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése